Biologisch dynamische voeding betaalbaar en overzichtelijk maken voor iedereen 
 

Gezondheidssysteem Nr. 2: Darmdysbiose en immuniteit:

Als de capaciteit om de pH-waarde/zuurgraad te stabiliseren op termijn tekort gaat schieten, begint de maagwand met het afscheiden van meer maagzuur en… komt er meer zuur in de darmen terecht. Er ontstaat de zogenaamde Darmdysbiose (verstoring van de darmflora/bacteriën) en problemen met het immuunsysteem. Als je bedenkt dat de zuurgraad van de maag tussen de 2,5 pH en 4,0 pH ligt en de zuurgraad van de darm tussen 5,8 pH en 6,8 pH ligt kunt u zich voorstellen wat er gebeurt met de pH-waarde van uw darm.  

In de darm bevinden zich goede en slechte bacteriën. Bij een verstoorde darm pH-waarde (door maagzuur overschotten) kunnen de goede bacteriën niet goed overleven en krijgen de slechte de overhand. Hierdoor kunnen schimmels zich prima ontwikkelen. Deze schimmels geven toxinen/gifstoffen af die via de darmwand in het bloed terecht komen. Gelukkig heeft het lichaam een goed werkend immuunsysteem en dit start dan ook onmiddellijk om alle toxinen (giffen) op te ruimen. Hierdoor is echter vaak de capaciteit te beperkt om in de rest van het lichaam ontstekingen of andere allergenen af te breken en ontstaan reactiefases met bijv. pijn doordat ontstekingen op zenuwweefsel drukken of allergische reacties doordat bijv. pollen via neus en longen binnenkomen.  

Normaliter worden die allergenen door de witte bloedlichaampjes (leukocyten) afgebroken. Als echter in de darm de bacteriën die zorgen voor een optimale Immuunglobuline Alfa (sIgA)productie te weinig zijn, worden zgn. ‘ mestcellen’ aangemaakt. Die mestcellen ‘eten’ de allergenen ook op maar hebben de nare eigenschap om ook histamine te produceren. Histamine prikkelt de slijmvliezen van ogen, neus, longen en darmwand waardoor de bekende allergische reacties ontstaan. Vaak zijn ook lever en nieren zwaar belast.Belangrijke ‘boosdoener’ is de ‘gist’ Candida Albicans (en haar ‘soortgenoten’ zoals Candida Glabrata, Candida Cruseï, Candida Parapsilosis en Candida Tropicalis). Dat zijn gist-(schimmels) en zoals de naam al zegt, voeden deze zich met gisten uit brood, deegwaren, alcohol en suikers.

Neem even de tijd om de vragenlijst in te vullen en naar dokter Doterra te sturen. Je mate van darmdysbiose wordt voor je berekend en aangegeven in getallen van 1 t/m +50. Je ontvangt dan ook een advies om je darm en immuunsysteem aan te pakken.

Tenslotte is het van belang dat je in de vragenlijst ook even aangeeft wat je klacht(en) zijn, zo kan dokter Doterra je nog beter van dienst zijn. Gezonde groet, Dokter Doterra, voor deze: John Verhiel, Orthomoleculaire natuurgeneeskunde.

Vragenlijst Darmdysbiose en immuniteit:

Vul onderstaande lijst even in en stuur deze naar dokter Doterra. Deze website is met SSL beveiligd, je gegevens worden confidentieel/vertrouwelijk behandeld en nimmer gebruikt voor andere doeleinden dan hierboven omschreven.