Biologisch dynamische voeding betaalbaar en overzichtelijk maken voor iedereen 
 

 

Gezondheidssysteem Nr. 4: Suikerstofwisseling

We staan `s- morgens op en eten ons ontbijt. Ons nuchtere bloedsuikergehalte ligt meestal tussen de 4 en 5 mmol. Zodra we eten, in ons voedsel zitten koolhydraten, begint ons bloedsuikergehalte te stijgen.

Na ongeveer 1 uur begint, in normale gevallen, onze Alvleesklier met de productie van het hormoon insuline. Insuline zorgt er voor dat glucose (uit suikers/koolhydraten) in onze cellen kan komen. 

Zodra  insuline aan de buitenkant van de celwand  komt  gaat  er  via  een receptor/(ontvanger) een signaal over de celwand naar een soort "poortje" waardoor glucose in onze cel kan komen en verbrandt kan worden tot energie en warmte. Warmte om ons op temperatuur te houden, energie om te leven. 

De voedingsmiddelenindustrie produceert sinds de tweede wereldoorlog steeds meer ‘lege’ suikers. Hierdoor kent ons voedingspatroon tegenwoordig twee soorten suikers. De zgn. ‘snelle’ suikers zoals; witte suiker, wit meel, witbrood, witte bami, witte spaghetti, witte macaroni, witte pizzabodem enz. Deze suikers komen snel in ons bloed, maar veroorzaken ook een hoge insuline productie. 
Hierdoor wordt veel glucose in onze cellen gebracht en als die niet verbrand wordt door voldoende beweging wordt deze omgezet in vet. Zo ontstaat vaak ook overgewicht.

Goede suikers zijn de zgn. ‘langzame’ suikers, zoals volkoren brood, volkoren bami, volkoren spaghetti, muesli, enz.

Om nu snelle, lege suikers (zonder vitamines en/of mineralen) om te zetten in glucose, verbruikt het lichaam haar Vitamine C, Vitamine B3/B5, Mangaan, Zink en Chroomreserves. Deze bronnen kunnen op termijn uitgeput raken. Onze alvleesklier (pancreas) heeft deze vitamines, mineralen en spoorelementen echter ook nodig voor een juiste productie van insuline. Bij tekorten aan deze stoffen reageert de alvleesklier eerst als het ware ‘allergisch’ en begint vaak te vroeg (al een half uur na het eten in plaats van na een uur) met het produceren van insuline. 

Er komt dus te veel en ook nog te vroeg insuline  vrij  en  wordt  glucose  te snel in onze cellen gekoppeld, wat weer een daling  van het  bloedsuikergehalte  tot gevolg heeft. 

Hierdoor krijgen onze hersenen te weinig glucose en ontstaan symptomen zoals ‘dips’ na de maaltijden (even op de bank), of overdag trillerigheid met drang naar (zoet of hartig) eten. Dit verschijnsel noemt men ‘Hypoglycemie’ en is ‘meetbaar’ middels een Glucose Tolerantie Test. Je krijgt middels deze test ook inzicht op het risico om later het gevreesde Diabetes Type 2 (ouderdomsdiabetes) te krijgen. Je kunt zelfs zien of u in een ‘Burn-Out’ situatie zit.

Mede oorzaak is vaak ook een verkeerde verhouding in de opname via de voeding van de Omega-6 en Omega-3 vetzuren. Die verhouding dient ook aangepast te worden qua voeding.

Op langere termijn raken de Eilandjes van Langerhans (Insuline ‘fabriekjes’) in de alvleesklier, langzaam uitgeput en stijgt ons nuchtere bloedsuikergehalte. We krijgen steeds meer dorst, gaan steeds vaker plassen, worden steeds vermoeider en ons gewicht is steeds moeilijker onder controle te houden. Vaak worden we onverklaarbaar dikker. Dat dikker worden heeft te maken met de ‘dipjes’ na maaltijden. Door het te snel dalende bloedsuiker ontstaat er vaak een onbedwingbaar verlangen naar zoet/soms hartig, u geeft daar aan toe, door de vermoeidheid beweegt u minder en de cirkel is rond. Vanuit Hypoglycemie ontstaat dan de volgende fase, het zogenaamde Syndroom-X oftewel Metabool syndroom. Overgewicht is dan vaak een feit. De bloeddruk wordt langzaam steeds hoger, je ziet het cholesterol stijgen en ook de bloedplakkerigheid wordt hoger met een verhoogd risico op bloedpropjes.

Uiteindelijk kan Syndroom-X tot Ouderdomsdiabetes Type 2 leiden. Wat opvalt, is dat er steeds meer jonge kinderen Diabetes Type 2 ontwikkelen! 

Het aantal mensen met diabetes blijft toenemen. 

Vanwege de groei en de vergrijzing van de bevolking en de verwachte verdere toename van mensen met overgewicht in de toekomst, verwacht het RIVM een verdere toename van het aantal mensen met diabetes. Alleen al op basis van demografische ontwikkelingen zal het aantal diabeten in de komende 20 jaar met ongeveer 30% stijgen.

Neem even de tijd om de vragenlijst in te vullen en naar dokter Doterra te sturen. Je mate van verstoorde suikerstofwisseling wordt voor je berekend en aangegeven in getallen van 10 t/m +50. Je ontvangt dan ook een advies om je suikerstofwisseling aan te pakken.

Tenslotte is het van belang dat je in de vragenlijst ook even aangeeft wat je klacht(en) zijn, zo kan dokter Doterra je nog beter van dienst zijn. Gezonde groet, Dokter Doterra, voor deze: John Verhiel, Orthomoleculaire natuurgeneeskunde.

Vragenlijst suikerstofwisseling:

Vul onderstaande lijst even in en stuur deze naar dokter Doterra. Deze website is met SSL beveiligd, je gegevens worden confidentieel/vertrouwelijk behandeld en nimmer gebruikt voor andere doeleinden dan hierboven omschreven.