Biologisch dynamische voeding betaalbaar en overzichtelijk maken voor iedereen 
 

Gezondheidssysteem Nr. 6: Vrije Radicalen Pathologie:

Dit heeft te maken met Vrije Radicalen druk. Vrije Radicalen hebben de nare eigenschap de binnenkant van onze bloedvaten te beschadigen. De enzymen SOD, Katalase en Glutathion Peroxidase zijn hierbij nauw betrokken. Van hieruit kunnen klachten ontstaan zoals verhoging van het cholesterolgehalte, arteriosclerose (aderverkalking), pijn in de benen, open been, hoge bloeddruk, hartinfarct, herseninfarct, longembolie en trombose. De laatste tijd staat de Vrije Radicalen Pathologie (ziekteleer) steeds vaker in de kijker. De meeste mensen hebben hier nog vrij weinig over gehoord. Wel zijn Anti-oxidanten beter bekend. We weten allemaal dat we 250 gram groenten en 2 porties fruit (200 gram) per dag behoren te eten.

Echter 80% weet het maar slechts 20% van de mensen eten het (Ref. reclame op de radio van het Voedingscentrum). Dit betekent dat ruim 13 miljoen Nederlanders het NIET eten. En juist in fruit en groenten zitten nu die belangrijke Anti-oxidanten. Anti-oxidanten activeren in ons lichaam een aantal enzymen die Vrije Radicalen minder schadelijk maken en stap voor stap afbreken.

Vrije Radicalen komen in ons lichaam o.a. vrij bij de verbranding van glucose en zuurstof in onze cellen. Vrije Radicalen beschadigen de inhoud van onze cellen. Anti-oxidanten breken Vrije Radicalen dus af. Binnen dit beschermingssysteem zijn 3 enzymen zeer actief.Anti-oxidanten maken Vrije Radicalen minder schadelijk maken en breken deze stap voor stap af. Anti-oxidanten beschermen als het ware onze cellen tegen roken, alcoholgebruik, luchtverontreiniging, overdreven zonnebaden, verschillende medicijnen en zware sportbeoefening.

Anti-oxidanten en sport

Bij sporten worden weefsels belast waardoor er meer vrije radicalen ontstaan dan bij niet sporten. Bij krachttraining wordt spierweefsel zelfs bewust kapotgemaakt om spiergroei te bevorderen.

Doordat al deze vrije radicalen ontstaan, moet het lichaam ze eerst onschadelijk maken, waardoor het herstel langer duurt. Een suppletie met Anti-oxidanten is dan zeker aan te raden voor sporters, omdat de hersteltijd aanzienlijk wordt verkort. Het gebruik van een goede Anti-oxidant complex is belangrijk om je cellen tegen schade te beschermen en je vooral je gezondheid te beschermen.

Binnen dit beschermingssysteem zijn drie hoofd-enzymen actief die door Anti-oxidanten geactiveerd worden. Deze enzymen zijn;

 S.O.D. ( Super Oxide Dysmutase), wordt geactiveerd en opgebouwd door: Koper, Zink, Mangaan, Vitamine C, Bèta-Caroteen/Pro Vitamine A en Vitamine E.

 (S.O.D. is voornamelijk in het bloed en weefsels actief)

 G.P. ( Glutathion Peroxidase), wordt geactiveerd en opgebouwd door: Selenium en Vitamine B2.

(G.P. is voornamelijk in de lever actief)

 Kat. ( Katalase), wordt geactiveerd en opgebouwd door: Vitamine C, Foliumzuur, Vitamine B12, Koper en IJzer.

 (Katalase is voornamelijk in de longen actief) 

Neem even de tijd om de vragenlijst in te vullen en naar John Verhiel te sturen. Je mate van verstoorde vrije radicalenbescherming wordt voor je berekend en aangegeven in getallen van 10 t/m +50. Je ontvangt dan ook een advies om je vrije radicalen aan te pakken. 

Deze lijsten zijn vrij lang omdat de vraagstellingen alle mogelijke klachten omvatten met betrekking tot Zink, Mangaan, Vitamine C, Béta-caroteen, Vitamine E, Selenium, Vitamine B2, foliumzuur, Vitamine B12 en IJzer. Enkele vragen zijn daarom dubbel. Tevens krijgt men van Dokter Doterra ook inzicht in mogelijke tekorten.

Tenslotte is het van belang dat je in de vragenlijst ook even aangeeft wat je klacht(en) zijn, zo kan John je nog beter van dienst zijn. Gezonde groet: John Verhiel, Orthomoleculaire natuurgeneeskunde.

Vragenlijst Vrije Radicalen pathologie:

Vul onderstaande lijst even in en stuur deze naar John Verhiel. Deze website is met SSL beveiligd, je gegevens worden confidentieel/vertrouwelijk behandeld en nimmer gebruikt voor andere doeleinden dan hierboven omschreven.